Country & Western

Country & Western is de verzamelnaam voor verschillende muziekstijlen die ontstaan zijn op het platteland in het zuidelijke deel van de Verenigde Staten. Doorgaans betreft het een zangstem die begeleid wordt door enkele eenvoudige instrumenten als de steel gitaar, de viool en de akoestische gitaar. De oorsprong ligt vermoedelijk ergens in de 18e eeuw.

De radio speelde in de 20e eeuw een belangrijke rol in de bekendheid van een groot aantal artiesten. Vooral WSM in Nashville met het wekelijks op zaterdag uitgezonden programma Grand Ole Opry was belangrijk. De eerste aanzet tot de hedendaagse countrymuziek wordt toegeschreven aan Jimmy Rodgers. De Carter Family nam in 14 jaar tot 1941 meer dan 250 nummers op. De muziek werd enorm populair en ontwikkelde zich in diverse richtingen. Eén van die richtingen is de dansmuziek uit Texas en Oklahoma, die de naam ‘Western Swing’ kreeg en een mengeling was van big band muziek, dixieland en jazz.

Countrymuziek was halverwege de 20e eeuw een Noord-Amerikaanse aangelegenheid. Door de opkomst van de westernfilms kreeg country voet aan wal in Europa.

De eerste Europese country-producties staan op naam van Vlaming Bobbejaan Schoepen. Hij trad ook op voor de Amerikaanse en Canadese troepen en had later een eigen westernshow in zijn pretpark Bobbejaanland. Ook Nederland kent uitstekende country-artiesten en bands. De meest bekende van nu is Ilse de Lange. Ruud Hermans en Ben Steneker en de band Savannah timmeren al langer aan de weg.

Met Americana wordt een alternatieve soort country bedoeld. In navolging van bekende popbands als The Byrds, Gram Parsons en Neil Young lieten steeds meer popartiesten zich beïnvloeden door de traditionele countrymuziek, maar dan aangepast aan de tijdgeest en met teksten die beter passen bij de idealen van de nieuwe generatie.

Countrymuziek heeft veel raakvlakken met de blues, maar is heel romantisch en melodieus en moet vaak met een snik in de stem gezongen worden. Onze ervaring is dat country artiesten heel veel zorg besteden aan de uitvoering en de techniek (zowel geluid als belichting).

how can we help you?

Contact us at the Consulting WP office nearest to you or submit a business inquiry online.