Dixieland

De jazzmuziek is aan het eind van de 19e eeuw in New Orleans, Louisiana, in het zuiden van de Verenigde Staten van Amerika ontstaan. Er zijn boeken geschreven over de vraag waarom dat precies daar is geweest. Maar het voert te ver om daar hier uitgebreid op in te gaan. Maar het is wel een feit. De muziek ontwikkelde zich vanuit o.a. de ragtime. Dat de jazz zich over Amerika per raderboot verspreidde is een legende. Uiteraard speelden er bands op de raderboten, maar de auto en de trein waren de echte vervoermiddelen om de jazz te verspreiden. In eerste instantie was Chicago het reisdoel. De jazz zoals die in New Orleans was ontstaan, kwam daar tot wasdom. Nu noemen we die muziek Dixieland. Opzwepende, swingende, melodieuze muziek. Zeer geschikt om op te dansen. En daar was ze ook voor bedoeld. En bedenk daarbij dat jazz en populaire (pop) muziek toen synoniem van elkaar waren.

De dixieland werd ook in Europa razend populair en is dat eigenlijk nog steeds. Er ontstonden tal van jazzfestivals en jazzclubs. En niet te vergeten tal van bekende orkesten. Denk daarbij aan de Nederlandse Dutch Swing College Band, de Engelse bands van Chris Barber en Monty Sunshine, Mr. Acker Bilk, de Deense Papa Bue’s Viking Jazzband en nog vele andere.

Een dixieland band bestaat doorgaans uit 6 of 7 personen, maar er zijn uiteraard tal van andere mogelijkheden. De meeste bands beheersen het zogenaamde standaard repertoire, waarbij nummers als Down by the Riverside en Ice Cream niet mogen ontbreken. Maar de musici beleven zelf het meeste plezier aan het vertolken van het wat minder bekende repertoire.

In België en de Scandinavische landen vinden we de meeste bands die zich toeleggen op de vertolking van de jazz, zoals die nog in New Orleans te horen moet zijn geweest in de beginperiode. Kenners noemen dit New Orleans Revival. In andere landen treffen we meest de bands die de Chicago Jazz of Dixieland ten gehore brengen. Bands die zich toeleggen op zogenaamde Frisco stijl zijn er vrijwel niet meer.

Marching Bands of streetparade orkesten die helemaal in de stijl van de New Orleans bands optreden met een echte goede Grand Marshall zijn er ook nauwelijks. Daarentegen zijn er wel veel streetparade orkesten die een leuke show op straat brengen en daarbij ook nog goede muziek maken.

BBM Artiesten & Evenementen is voortgekomen uit de organisatie van een jazzfestival. Dus u begrijpt…

how can we help you?

Contact us at the Consulting WP office nearest to you or submit a business inquiry online.