Middelburg VOC stad

Genieten van Middelburg, de prachtige hoofdstad van Zeeland, gelegen op het voormalige eiland Walcheren. Een stad met een zeer rijke geschiedenis. Niet in de laatste plaats vanwege de strategische ligging van de stad. Dit maakt de stad een uitgelezen bestemming voor een ontspannende dag weg. En origineel.
Rijke VOC geschiedenis

Middelburg was tot het einde van de 16e eeuw de grootste koopliedenstad van de Noordelijke Nederlanden en had meer inwoners dan Den Haag en Utrecht. Het was één van de belangrijkste steden van de Nederlanden en had dankzij de grote VOC haven evenveel macht als Amsterdam. Daarin speelde de VOC natuurlijk een grote (en niet altijd zo fraaie) rol. Zo toont een flink aantal oude gevels nog gevelstenen die aan de bloeiende Zeeuwse slavenhandel uit de 17e en 18e eeuw herinneren.

Vanaf de 18e eeuw sloeg de politieke en economische positie van Middelburg echter om. Dit kwam mede door de bezetting van Napoleon, maar ook de verzanding van het havenkanaal speelde een grote rol. Ondanks dat er een nieuw havenkanaal richting Veere werd geopend, herstelde Middelburg zich nooit meer volledig.

Tweede Wereldoorlog

Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog werd Middelburg zwaar getroffen. Zeeland was niet inbegrepen in de capitulatie van Nederland op 15 mei 1940 omdat Franse troepen nog steeds weerstand boden tegen Duitse eenheden. De stad was weliswaar geëvacueerd, maar de materieële verliezen waren niet te overzien. Een groot aantal historische gebouwen uit de meest welvarende periode van de stad, waaronder het stadhuis en het abdijcomplex, werden door artillerie verwoest. Ook tijdens de inundatie van Walcheren in 1944 werd Middelburg getroffen. Alleen het hoogst gelegen gedeelte bleef droog.

Na de oorlog begon men al snel met de herbouw van Middelburg, waarbij het stratenplan ook aangepast werd. Na deze herstelperiode pakte Middelburg de vele monumenten aan die de oorlog overleefd hadden maar in slechte staat verkeerden. En in een enkel geval was het verval zo groot dat het gewoon werd nagemaakt. Maar wel mooi.

In 1975 kreeg de stad dankzij deze wederopbouw het predicaat ‘voorbeeldstad’ in het kader van het Monumentenjaar. De restauratie van vele panden uit het rijke verleden werd voortvarend aangepakt. Zo werd het prachtige Abdij complex volledig gerestaureerd, waardoor we nu kunnen genieten van de prachtige architectuur van de Lange Jan en de Koorkerk. Ook het gotische stadhuis werd met zo veel mogelijk originele materialen herbouwd. Tegenwoordig is hierin de universitaire Roosevelt Academy gevestigd.

Tijdens een wandeling door het prachtige historische centrum van Middelburg kunt u veel van deze geschiedenis ontdekken. Bijvoorbeeld één van de mooiste straatjes van Nederland: de Kuiperspoort. Natuurlijk wordt u daarbij begeleid door een professionele gids die u de geschiedenis over elke steen kan vertellen.

Om de mooie stad eens van een heel andere kant te bekijken, kunt u kiezen voor een aantrekkelijke rondvaart. U bekijkt de stad door de ogen van de kooplieden uit de 16e en 17e eeuw en duikt diep in de ontstaansgeschiedenis van de stad, de regio en de geschiedenis die mede de basis legde voor de huidige economische positie van Nederland.

U ziet: Middelburg heeft vele mogelijkheden. U kunt zelfs het gehele eiland Walcheren in het klein bekijken. Daarvoor gaan we naar Mini Mundi, een familie-attractiepark dat zeker niet alleen voor kinderen de moeite waard is. We sluiten de dag waardig af in één van die leuke Middelburgse cafeetjes om wat te drinken of we reserveren een goed restaurant om van uw bezoek ook een culinair hoogtepunt te maken.{gallery}Middelburg VOC{/gallery}

how can we help you?

Contact us at the Consulting WP office nearest to you or submit a business inquiry online.