Muziek uit alle windstreken

Elk land, elke streek heeft wel zijn eigen specifieke kenmerken en karakter. Dat laat zich ook vertalen in de ontwikkeling van de traditionele muziek.

Neem bijvoorbeeld de flamenco, de muziekstijl die we aantreffen in Zuid-Spanje (Andalusië). Iedereen kent daar wel voorbeelden van: sterk ritmische gitaarmuziek en zangers en zangeressen die elkaar ritmisch in de handen klappend begeleiden en de basis vormen voor een bijzondere dans. Wat een ongeoefend oor niet hoort,  is dat er verschillen zijn in de interpretatie van de flamenco uit Sevilla en Cádiz of Málaga en Córdoba.

Iets verder naar het westen in Portugal treffen we fado aan, ook wel de Portugese blues genoemd. En hier geldt hetzelfde: een ongeoefend oor hoort niet de verschillen in interpretatie tussen de fado uit Coïmbra en die uit bijvoorbeeld Lissabon.

Als we verder naar het noorden reizen, komen we in de bergachtige kuststreek van noord-west Spanje waar we muziek horen die veel weg heeft van wat we in Ierland en Schotland horen: Keltische muziek. Ook te horen in bijvoorbeeld het Franse Bretagne. En als we het dan toch over Frankrijk hebben dan denken we natuurlijk aan het Franse chanson, waarin je zowel de melancholie van obscure Parijse wijken als een mediterrane zorgeloosheid hoort.

De Balkan levert ook een veelheid aan muziekstijlen, waarin we toch vaak wat melancholische zigeunerklanken zullen ontdekken. Vooral het heel aparte gebruik van de klarinet. Iets wat we trouwens ook horen in de klezmer, maar dan zijn we toch al weer een continent verder.

Nu we toch van continent gewisseld zijn kunnen we ook denken aan de vele muziekstijlen die midden en zuid-Amerika opleveren. De muziekstijlen van de Caribische eilanden als salsa, merengue, son en de wat modernere reggaeton. Als we op het vaste land beginnen in Mexico met zijn mariachi en verder naar het zuiden afzakken, komen we al gauw bij de Argentijnse tango, de Braziliaanse samba en de bossa nova.

Ach…we kunnen de lijst nog veel langer maken. Maar goed dat er zoveel buitenlandse musici in onze contreien zijn komen wonen, zodat al deze muziekstijlen ook hier gespeeld worden. BBM Artiesten & Evenementen kent ze.

how can we help you?

Contact us at the Consulting WP office nearest to you or submit a business inquiry online.