Van De Ruyter tot Naerebout

Vlissingen: de stad van Michiel de Ruyter en Frans Naerebout, de Willem Ruys, enz. En dus de stad met een onmiskenbaar maritiem karakter waarvan je onder alle weersomstandigheden kunt genieten.
Historie

Het karakter van Vlissingen wordt bij uitstek bepaald door de ligging aan de monding van de Westerschelde. Het oorspronkelijke ‘gehucht’ kreeg al snel de neiging om te groeien toen er in de late middeleeuwen havens werden aangelegd. En waar havens zijn wordt gehandeld. Destijds vooral met Frankrijk, Engeland en de Oostzeelanden. Een handel die floreerde. En dus werden de havens uitgebreid. Maar waar geld verdiend wordt, zijn ook kapers op de kust. En dan kun je je maar beter verdedigen. Daarvan getuigt tegenwoordig nog steeds de Gevangentoren op de plek waar eens de omwalling was.

Desondanks overheersten zowel Spanjaarden als Fransen de stad, die inmiddels een flinke economische groei had doorgemaakt. Hierin speelden de handel van de VOC en de WIC natuurlijk een grote rol. Michiel de Ruyter, onze zeeheld en kaper met vergunning, werkte in eerste instantie voor de rijke reder Lampsins, maar begon al snel voor zichzelf. Het verhaal van ‘onze’ Michiel begint dus in Vlissingen en is nu zelfs verfilmd.

Maritiem karakter

Scheepsbouw heeft altijd een grote rol gespeeld in Vlissingen. De Admiraliteit vestigde één van haar werven in Vlissingen. De Koninklijke Marine vestigde eveneens een werf, later gevolgd door de Koninklijke Maatschappij de Schelde. Er zijn hier vele schepen van stapel gelopen, maar het meest bekende schip dat hier werd gebouwd is de ms. Willem Ruys, die later onder de naam Achille Lauro door een Palestijns commando werd gekaapt. Jaren later zonk het schip in de Indische Oceaan na een brand.

De Koninklijke Maatschappij De Schelde is ook niet meer, maar er worden nog steeds schepen gebouwd in Vlissingen. Vooral marineschepen en luxe jachten. Ook het loodswezen werd in Vlissingen gevestigd en zit daar nog steeds. Spectaculaire beelden van de beloodsing zijn vrijwel continue live te zien vanaf de bruisende Boulevard.

Vlissingen is bij uitstek een stad om een dag door te brengen

Bij aankomst in Vlissingen moet u natuurlijk een blik werpen op de Westerschelde en de Noordzee. Als een groot schip voorbijvaart, lijkt het alsof u het kunt aanraken. Zó dichtbij loopt de vaargeul langs de stad. Er zijn vele verhalen te vertellen over Vlissingen. Bijvoorbeeld over het unieke Wooldhuis, dat ternauwernood werd gered van driftige slopers. Maar ook het verhaal over de Gevangentoren, en niet te vergeten Frans Naerebout, de vermaarde loods en mensenredder. Michiel de Ruyter houdt u hoogst persoonlijk in de gaten terwijl u geniet van het spel van de razendsnelle loodsboten en het prachtige uitzicht dat zich bij helder weer uitstrekt van het Belgische Zeebrugge tot ver voorbij Terneuzen.

De stad kent vele mogelijkheden om aangenaam te vertoeven. U kunt er bijvoorbeeld van alles leren over het leven van zeldzame reptielen en deze gaan zien. Even geen geschiedenis dus. Maar wel eng hoor. Het is maar goed dat die beesten achter glas zitten.

Ook een heus attractiepark is een must, met een echte botenshow en een prachtig aquarium waar u gewoon onderdoor kunt lopen en kunt kijken naar alle soorten vissen die in de Noordzee voorkomen.

U kunt zich ook verdiepen in de maritieme historie en daarbij een blik werpen op zee vanuit hetzelfde torentje als waar reder Lampsins de komst van zijn schepen zat af te wachten, heel lang geleden. Het beklimmen van het krakende trapje is al een belevenis op zich. Een bezoek aan de gerestaureerde kazematten onder het Keizers Bolwerk geeft zicht op het leven van militairen in de Napoleontische tijd.

Als u de uitkijktoren beklimt heeft u een uniek zicht over de Westerschelde en de Noordzee. Bovendien ligt heel Vlissingen aan uw voeten.

Zo’n dag moet natuurlijk culinair afgesloten worden. Ook dat kan op een actieve manier door bijvoorbeeld een workshop mossels koken te volgen. Zeeuwser kan niet. Maar er zijn tal van andere mogelijkheden om de inwendige mens te versterken voor wie niet van mossels houdt. Maar dat kunnen wij ons niet zo goed voorstellen.

how can we help you?

Contact us at the Consulting WP office nearest to you or submit a business inquiry online.